Mesterséges intelligenciára épülő új kis- és középvállalati pénzügyi és számviteli rendszer kifejlesztése

A projekt célja a KKV-számára elérhető, mesterséges intelligenciára (AI) épülő, öntanuló pénzügyi és számviteli szoftver prototípusának kifejlesztése. A nyílt megoldás interfészelhető lesz külső rendszerekkel, mint a piacon elérhető népszerű ERP megoldások és dokumentum management rendszerek, hatósági portálok. A szoftver robotikával kifejlesztett könyvelési rendszer prototípus jelentős mértékben támaszkodik a gépi tanulásra (AI) annak érdekében, hogy a pénzügyi és számviteli adminisztratív és riporting feladatok big data alapokon automatizálja a KKV-k számára korábban elérhetetlen megoldásokkal és mértékben. A felhőben történő adattárolás és a számítási kapacitásban bekövetkezett fejlődés olyan lehetőségeket hozott magával, amit egy évtizede még senki nem tudott elképzelni. Tranzakciók milliárdjai érhetők el anonim formában az öntanuló rendszerek számára. Ez a gépi tanulás alapja és a szoftver fejlesztés egyik legígéretesebb terepe. Vannak olyan területek, amelyek sokat profitálnak a gépi tanulásból, olyanok, ahol ismétlődő feladatok és szabályok leírható komplexebb folyamatokkal automatizálhatók. A terület hazai és nemzetközi szakértői szerint ma öt szegmens képes a mesterséges intelligencia alkalmazására: az egészségügy, ügyfél támogatás, gyártás, közlekedés és a számvitel. A pénzügyi és számviteli szolgáltatások ezek között is az egyik legígéretesebb terület. Itt a kulcs a tiszta és nagy mennyiségű forrás adatok rendelkezésre állása, amely alapján az alábbi területeken várható intelligens automatizálás:

 • Tömeges könyvelési tranzakciók automatizálása: a szabályrendszerek fejlesztése szállítói és vevői számlák feldolgozásánál (beleértve a dokumentumok képi felismerését és kategorizálását, validálását), bankkivonat feldolgozásnál.
 • Management könyvelési feladatok, riporting.
 • Bevételi előrejelzések pontosítása.
 • Nem strukturált adatok (email, szerződések) hatékonyabb elemzése, kiértékelése
 • Chatbotok fejlesztése a nem standard pénzügyi lekérdezések támogatásához.
 • Alapvető adózási jelentések automatikus elkészítése.

A DLM Consulting Kft az SSC szektor egyik vezető folyamatszervezési tanácsadó szolgáltatója, a Big Four cégek versenytársa, kiszervezett pénzügyi és számviteli szolgáltatásokat nyújtó cég. A témában szerzett szakértelmünk és tapasztalatunk, saját ERP fejlesztőmérnök csapatunk és fejlett IT infrastruktúránk stabil alapot teremtenek a projekt megvalósításához. Az Óbudai Egyetem Neumann János informatikai tanszékével közösen, a területen korábban végzett és jelenleg zajló kutatásaikra alapozva megtervezzük a szükséges hardver infrastruktúrát ehhez a komplex és nagy számításigényű feladathoz, majd kutatjuk és elemezzük a legjobb megoldást a pénzügyi és számviteli szolgáltatási terület neurális hálózati alapú gépi tanulással történő támogatásához. Olyan fejlesztést valósítunk meg, amely képes változatos külső források alapján nagy mennyiségű adatot feldolgozni és ezek alapján öntanuló módon tud hatékonyan tömeges tranzakciókat végrehajtani a pénzügy és számvitel területén. A szoftver robotika beépítésével kifejlesztett új megoldással és szolgáltatással a hazai KKV szektort célozzuk, hogy növeljük a versenyképességüket a nemzetközi piacon. A pénzügyi és számviteli folyamatok szoftver robotika alapú automatizálása óriási lépés a magyar KKV-k számára a versenyképesség területén mind a folyamatokra fordított órák /költségek, mind a management adatok minőségének tekintetében. A DLM Consulting Kft számára ez egy egyedülálló lehetőség, hogy piacvezető technológiába és kutatásba fektessen és az első hazai cégként jelenjen meg a világpiacon ilyen jellegű termékkel. Jelenleg az AI alapú szoftverek, a gépi tanulás nagyon felkapott témák és az ilyen megoldásokra épülő termékek fogják meghatározni az ERP rendszerek, üzleti szoftverek következő évtizedét a világban és az ilyen fejlesztések alkalmazása a magyar KKV-k számára is versenyelőnyt jelentenek.


Hírek

 • Elfogadásra került a projekt végleges Megvalósítási Tanulmánya.
 • Az AI öntanuló algoritmusok potenciális felhasználási területei meghatározásra kerültek. Elkészült a motor input-output struktúrája. Várakozásunk szerint az AI az esetek nagy többségében használható, további feldolgozásra alkalmas választ fog adni.
 • Elfogadásra került az AI feladatokat keretbe foglaló hagyományos szoftver rendszerterve.
 • Megtörtént az első feladat AI tanítás kiértékelése. A kiértékelés örömünkre alátámasztja az előzetes várakozásokat az AI által szolgáltatott eredmények további felhasználásával kapcsolatosan.
 • Minden területen lezártuk a tanító szakaszt, elindítottuk az öntanuló projekt szakaszt.