Erőforrás kihelyezés

Mi az üzleti folyamat kiszervezés?

Az üzleti folyamat kiszervezés több, mint a feladat átadása külső vállalkozónak. A szolgáltató nem csak a kiszervezett folyamattal kapcsolatos napi feladatokat és felelősséget veszi át, hanem ezzel párhuzamosan a folyamat jobbításáért, a minél hatékonyabb működtetésért is felel. A pénzügyi és számviteli folyamatok kiszervezése napjainkban a tranzakciókezelésből egyre inkább eltolódik az üzlet minőségi átalakítása felé. Az üzleti folyamatok kiszervezése nagy mértékben támaszkodik a legújabb informatikai fejlesztésekre keresve a költséghatékony megoldásokat.

Hogyan kezdődött az üzleti folyamat kiszervezés?

Az 1980-as években a globalizáció jelentős mértékben csökkentette a telekommunikációs és szállítási költségeket és ezzel fokozta az országok közötti versenyt elsöpörve minden kereskedelmi és kulturális akadályt.

A 80 -as évek végén a British Petrol radikális lépésre szánta el magát amikor széttagolta üzleti folyamatait. Ráébredtek, hogy a piacon a versenyben maradás legjobb módja az, ha a rendelkezésre álló tőkét és tudást a fő üzleti tevékenységre öszpontosítják. Minden nem kulcsfontosságú tevékenységet módszeresen kiszerveztek. Ma ezt a BP által kitaposott utat hívják vállalat kiszervezésnek.

Az üzleti folyamat kiszervezés előnyei

Az Internet hatalmas változásokat hozott az üzleti környezetben. A versenytársak már nem csak a szomszéd utcából, hanem távoli országokból is elérik az ügyfeleket. Elmúltak azok a napok, amikor minden cégnek saját könyvelési részlege volt. Ma a piaci szereplők egyre nagyobb hányada helyezi házon kívülre a pénzügyi és számviteli tevékenységet, gyakran WEB alapú technológiák segítségével. Ezek a cégek tudják, hogy a gyorsaság, rugalmasság és költséghatékonyság terén csak így léphetnek a következő szintre. Az erőforrás kihelyezés lehetővé teszi egy cég számára, hogy csak a fő tevékenységre koncentráljon és versenyképes maradjon. Az üzleti folyamatokra öszpontosítás mellett a pénzügyi és számviteli folyamatok kiszervezése segít a vállalatnak a költségek ellenőrzésében és a folyamatok jobb definiálásában és végrehajtásában. A kiszervezés során a cég a piacon található legjobb minőségű pénzügyi és informatikai szolgáltatásokat veheti igénybe.